Nevidni orkester Mie Žnidarič

Njen zadnji cd je res prijeten za uho in dušo. Feri Lainšček je spisal taka besedila, da ti vzamejo dih, te ponesejo na različne konce življenja, te spomnijo na marsikaj in marsikoga, ti pričarajo celo vrsto zgodb, ja, tudi tisto, da zdaj je že vse eno, le angel je dvojni. Mia poje z dušo in telesom ter izkušnjami, ki jih je nabrala po ne najlaže prehojeni zapleteni poti, po kateri že vrsto let potuje skupaj s svojim ljubim, njegovim klavirjem in plesočima Bajko ter Žužo. Včasih je zgolj ostala na bregu, prepolnem tišine, kamor vrača se val in nosi spomine, včasih pa je kot begunka, ki pa vendarle ne beži. Cd je nastal skupaj z vidnim nevidnim orkestrom, posamezniki, ki lepo zaokrožijo celoto in so eksperti vsak zase, tako da igrajo v veter zapisane note in je zvok, ki prihaja iz njihovih instrumentov, skupaj z glasom, božanska lepota. Pišejo pesem o njej in njem ter o odnosih med njima. O času, ki se ustavi, ko postane njun. Lepo je, ko jo že stotič poljubi kot prvič in se zgodba znova in znova začenja. To je pesem o sreči, ki jo včasih lahko tudi nesrečna, saj se je ne more naglas zapeti. Ali pa samo čakaš na pravi veter, ki pa ga ni in ni, saj ti karte kdaj pa kdaj premeša sam hudič. Ja, le kam pojde ljubezen, ko gre iz spomina? Mogoče postane le pesem, ki v molu najlepše zveni?

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Nevidni orkester Mie Žnidarič”

 1. kinkitone kinkitone pravi:

  Orgester?

 2. F pravi:

  Mio sem spoznal pred nekaj leti, ko sem hodil v osnovno šolo v bližini njenega doma. Takrat sem poslušal razno glasbo in niti nisem vedel, katiro zvsrt glasbe ona točno poje, vendar me je zelo navdušila s svojim glasom. Ona je res dobra pevka.

 3. kate pravi:

  Orgester je bila tiskarska napaka. Hvala za opozorilo!

 4. Rado Rado pravi:

  Slišati bi jo morali pred dvajsetimi leti!
  Ko je imela še zares čist glas.

  Potem so pa žal whisky in cigareti naredili svoje.

 5. SKlink pravi:

  It is always interesting to me to see different people’s tastes about jazz and folk singing. Some people love the “smoky” “bar jazz” voice of Tom Waits, Billie Holiday, Shirley Horn and Dinah Washington. On the other side is the “purer” voices of Ella Fitzgerald and Frank Sinatra. If you want to hear a voice that has totally gone over to the smoky side because of cigarettes, compare the early girl’s voice of Joni Mitchell to her latest recordings.

  What Rado says above does have an element of truth, but, since Mia has quit smoking and drinking 8 years ago, a lot of the “pureness” of her voice has returned now. It is true that during the end of the 90’s her voice had taken on a more “smoky” quality due to years of smoking. However, in 2001 when she almost got pneumonia (pljučnica), Mia quit smoking completely.

  Everybody has their own taste and I don’t think you can qualify a voice as being good or bad based on its cleanness or smokiness: it’s like ice cream, some people like strawberry, some people like chocolate. I have totally enjoyed following Joni Mitchell’s career over the years, seeing how her voice, performance and songwriting skills have ebbed and flowed. That’s how it is with people: we develop, we grow older and wiser, our bodies change.

  I’m looking forward to the many years ahead to see how Mia, her band, her music, and especially her voice, grow and change.

  Some people think Mia’s voice is too sweet, some think it’s too smoky. I think it’s perfect!

 6. Rado pravi:

  Gornje vsekakor drži. Sem si zavrtel nekaj njenih zadnjih komadov.
  Najbrž sem pri komentiranju imel v mislih neke starejše posnetke izpred desetih let.
  Se opravičujem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !