Klementov padec

Izpostaviti velja Roka Viharja in režiserja Jaka Ivanca kot glavni zvezdi uprizoritve, sicer pa je tudi Vojko Belšak zelo dobro opravil svojo vlogo v tej predstavi. Le-tej pa se je sicer poznala neuigranost, kar je velikokrat nujno zlo tovrstnih gostovanj. Zgodi se namreč, da se neka predstava zelo dolgo ne igra, potem pa je vključena v nek abonma oziroma neko gostovanje in zadeva se ponovno uprizori, prej pa se opravi le nekaj vaj. Morda je na njih tokrat manjkal Boris Cavazza, ker ni znal niti povedati besedila pa niti drugače se ni dosti trudil prepričati občinstvo. No, za razliko od že omenjenega Viharja, ki mu je to super uspelo. Sicer pa so črke Draga Jančarja izvrstne. Takega besedila pa že dolgo nisem doživela. Res, res, res edinstveno. Sama sem se popolnoma vživela v lik Klementa in se globoko v sebi popolnoma strinjala z njim. Ko je spregovoril on, sem spregovorila jaz. To se mi res še ni zgodilo, da bi se tako zelo prepoznala, da bi tako podobno mislila. Volja, moč…značaj…tišina…prava ljubezen, zaradi katere sprejmeš določene kompromise, si včasih egoistično ljubosumen in spet drugič obupaš in ji obrneš hrbet; umik…na drugi strani pa nevarnost smrti, s katero se soočiš in povzroči tako notranjo kot zunanjo analizo…ugotovitve…dejstva…možnosti…

Predstava se je po Viharjevih besedah najbrž odigrala zadnjič, tako da žal ne bo več opcije ogleda, no, vsaj te uprizoritve koprskega ansambla ne.

_____

Drevi, ob 19.30 zaključek 37ega TEDNA SLOVENSKE DRAME…ah ja pa embargo…

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Klementov padec”

 1. tisa pravi:

  Me veseli, da je Klement še nekoga fasciniral ;) . Če te zanima lahko prebereš še od Bartola Al Araf, kjer mu je tudi ena zgodba posvečena. Pa tudi Klement (Jug) je napisal knjigo Stena in smrt: planinčevi zapiski, samo tam so bolj opisi njegovih vzponov in manj njegove filozofije.

 2. kate pravi:

  Hvala, bom prebrala! Sicer sem pa res očarana ja.

 3. abbess pravi:

  Klementov padec obstaja tudi v verziji radijske igre, če te slučajno zanima. Posneta je bila, če prav pomnim, enkrat predlani. Pozdrav.

 4. kate pravi:

  O odlično! Kje bi se jo pa po tvojem dalo dobit?!?

 5. abbess pravi:

  Ker sem /bolj po naključju/ asistirala pri snemanju zvočnih efektov zanjo, sem kasneje dobila tudi posnetek igre. Najbrž se cd še kje najde. Ti javim. Sicer pa zagotovo na radiu. lp

 6. kate pravi:

  Super, super. Stiskam pesti, da boš našla! :) Se že malce veselim.
  lp tudi tebi…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !