Svetovni dan gledališča

Pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer (del poslanice):

Gledališče je pravzaprav edina zares živa umetnost, umetnost, ki je neprenosljiva, enkratna, neponovljiva, vedno odvisna od spreminjajočega se avditorija, saj pred nami in v istem trenutku, ko jo sprejemamo, izgoreva živa in enkratna človeška energija, ki ji rečemo: igralska umetnost.

Gledališče pa je tudi zato tako enkratno, ker je tako zelo človeško.

…Prav zato je še posebej pomembno, da se vsaj enkrat v letu spomnimo, da je gledališče umetnost in da za umetnost ne smejo in ne morejo veljati zakoni tržnega kapitalizma. Umetnost obstaja zato, da nas neprestano opozarja, da v življenju obstajajo vrednote, ki se ne dajo kupiti in se ne prodajajo. Resnica naprimer je takšna vrednota. In gledališče je vedno bilo in vedno bo glasnik resnice, pa naj se to še tako patetično sliši.

_ _ _ _ _

Razred

Matjaž Zupančič je še enkrat več dokazal, da je ustvarjalec največjega kova. Njegovo besedilo Razred je bilo že lansko leto nagrajeno z Grumovim priznanjem in najbolj zavedni ljubitelji gledališča smo se takrat tudi udeležili bralne uprizoritve. Seveda smo bili očarani. Njegove črke so res nekaj posebnega, saj na dokaj enostaven način pove ogromno… manipulacija, strah, kapitalizem, materializem, danes blišč-jutri beda…vsa ta sporočilnost in občutljivost avtorja do sveta v katerem živimo…človek se mu lahko samo pokloni in upa, da bo spet odprl svoj predal in poslal svoja dela v svet. Komaj čakamo! Aja, ne bi bilo odveč, če zapišem, da je dramo uprizoril ansambel ljubljanske Drame. Ponovno zelo prepričljiva Polona Juh, ki mi je v pogovoru med drugim zaupala, da bi si tudi v svetu umetnosti želela, da bi jo bilo možno ocenjevat kot šport, se pravi da ne bi bili prepuščeni preveč stavku »vsak ima svoj okus«, ampak da bi vseeno imel okus nek svoj kriterij. Ona osebno namreč misli, da je tako.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Svetovni dan gledališča”

  1. Tamara pravi:

    Tvoji zapisi o gledališču so super. Dovoli, da te povabim k sodelovanju na http://www.sigledal.org. Ce te zanima, mi pisi na mail

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !